Apothekerspensioen
Gepubliceerd op 14-04-2021
Apothekers zijn aanpakkers. Ontstaat er een probleem dan stropen we de mouwen op en zoeken we naar een oplossing. Dat blijkt niet alleen als de printer op de werkvloer vastloopt, maar ook nu openbaar apothekers en onze teams in het hele land zorginstellingen en huisartsen ondersteunen in de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Ik ben daar best trots op.
Apothekers zijn ook graag ‘baas in eigen tent’. We willen autonomie bij de uitvoering van ons vak en de manier waarop we de apotheekorganisatie runnen. Ongeacht of je zelfstandig apotheker bent of in loondienst werkt. Daarom is het soms frustrerend als zorgverzekeraars of de overheid eenzijdig besluiten nemen die grote invloed hebben. Ik werk in een Menzis-gebied. Sinds vorige week is bekend dat we tot 1 juni de tijd krijgen voor het aanmelden van een regionaal inkoopcollectief. Dat wordt een hele uitdaging, maar gaat vast lukken dankzij de goede samenwerking met huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners.
Hoe anders lijkt dat te zijn als het gaat om ons pensioen! Sinds ik bestuurslid ben van BPOA is het mijn ambitie om apothekers te betrekken bij hun pensioen. Ik heb gemerkt dat dat niet vanzelf gaat. Ergens begrijp ik wel dat pensioen wordt ervaren als oninteressant. Dat het nog heel ver weg is helpt daar niet aan mee. Of dat pensioen juist als een verloren zaak wordt gezien en dat het lastig voor te stellen is waarom het belangrijk is er tijd aan te besteden. En niet te vergeten: pensioen opbouwen bij SPOA is verplicht. Waarom zou je je daarin verdiepen?
Alle collega’s die dit gevoel herkennen wil ik graag vertellen dat het juist nu voor jonge apothekers relevant is om zich uit te spreken, het gaat immers om jouw toekomst. Maar ook als de pensioendatum nadert zijn er belangrijke keuzes te maken. Pensioen gaat over solidariteit, over het delen van risico’s en over samen zorgen dat we van een (financieel) onbezorgde oude dag kunnen genieten. Als je je salaris nu belangrijk vindt, waarom zou je jouw pensioeninkomen dan geen aandacht geven?
Maar bovenal gaat het om ONS pensioen. BPOA is niet voor niets een vereniging met leden, met een ledenvergadering waar besluiten worden genomen. Als openbaar apothekers hebben we het zelf voor het zeggen! ‘Hoe dan?’ vraag je je misschien af. Maak een begin door onze nieuwe website te bezoeken: apothekerspensioen.nl, daar is veel relevante informatie te vinden. En ik roep alle (oud-)apothekers op om de enquête in te vullen en aanwezig te zijn bij de online ledenvergadering op 23 juni.