Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

In de huidige Wet voor Pensioencommunicatie is vastgelegd op welke manier een pensioenfonds moet communiceren met deelnemers. In het nieuwe pensioenstelsel blijven veel inhoudelijke verplichtingen bestaan, maar komt er meer vrijheid voor de vorm van de communicatie.

Binnen het project Apothekerspensioen kiezen we er voor om de belangrijkste deelnemersvragen centraal te stellen in de communicatie:

  • Hoeveel krijg ik?
  • Wanneer krijg ik het?
  • Is het voldoende?
  • Welke keuzes heb ik voor mijn pensioen?

Wij proberen u daarom in de eerste plaats zo goed mogelijk over deze vragen te informeren. Maar we horen het ook graag als u onderwerpen mist!

Pensioen en rendementsverwachting

In de communicatie staat voortaan de pensioenverwachting centraal. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van zogenaamde palmbomen. Binnen SPOA en in deze nieuwsbrief zijn we al begonnen met het communiceren aan de hand van deze palmbomen. Ook de gevolgen van mee- of tegenvallende rendementen zijn hierin opgenomen.

Keuzebegeleiding

In de nieuwe pensioenregeling worden de keuzes die een deelnemer maakt steeds belangrijker. Om die reden stelt de Wet Toekomst Pensioenen dat pensioenfondsen deelnemers dienen te ondersteunen bij de keuzes die zij maken bij aanvang, tijdens de opbouwfase en in de (aanloop naar) de uitkeringsfase.

SPOA biedt keuzebegeleiding en ondersteuning bij alle te maken keuzes in de nieuwe pensioenregeling. Op deze manier worden deelnemers in de gelegenheid gesteld om weloverwogen keuzes te maken. De wijze van keuzebegeleiding wordt door het pensioenfonds de komende periode samen met de deelnemers ontwikkeld.

Een overzicht van verschillende keuzes in de nieuwe pensioenregeling wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.