Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Betaalt u premie, dan bevindt u zich in de opbouwfase van uw pensioen. Uw premie wordt belegd en het beleggingsrendement wordt toegevoegd aan uw persoonlijk pensioenvermogen.

In de nieuwe flexibele pensioenregeling start de opbouwfase met uw keuze voor een beleggingsprofiel. Er zijn 3 verschillende risicoprofielen voor uw beleggingen: minder risico (defensief), neutraal of meer risico (offensief).  Bij meer risico is uw pensioen naar verwachting hoger, maar het risico dat u de verwachte rendementen niet haalt is ook hoger. In het onderstaande plaatje is de pensioenverwachting van de 28-jarige voorbeelddeelnemer in de drie mogelijke profielen getoond.

*De uitkomsten zijn gebaseerd op de economische scenarioset gepubliceerd door De Nederlandsche Bank. De uitkomsten geven geen garanties en zullen wijzigen als de economische verwachtingen worden bijgesteld.

Gemiddeld genomen is binnen de populatie van SPOA een relatief hoge bereidheid om risico’s te nemen. Het aantal deelnemers dat het liefst een zeker pensioen opbouwt zonder risico’s, is daarbij klein. De gewenste risico’s binnen de leeftijdscohorten lopen uiteen, dat ondersteunt de keuze voor een flexibele pensioenregeling. Deelnemers kunnen daar namelijk hun eigen risicoprofiel kiezen. Als u geen keuze maakt wordt uw premie volgens het neutrale profiel belegd. In alle beleggingsprofielen zijn de wensen van de deelnemers op het gebied van duurzaam beleggen meegenomen.

De opbouwfase en beleggingsprofielen worden ook uitgelegd in dit filmpje.

Wisselen van beleggingsprofiel

Door verandering van uw persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld ander, meer of minder werk, wijziging van inkomen, uitbreiding van uw gezin of de aankoop van een huis, kan uw risicoprofiel veranderen. U ontvangt periodiek bericht over het rendement van het door u gekozen beleggingsprofiel en u heeft de mogelijkheid om van beleggingsprofiel te wisselen. U dient zelf regelmatig te beoordelen of beleggingen qua rendement en risico nog wel bij u passen.

SPOA belegt met life cycles. Dat betekent dat de risicovolle beleggingen (de zakelijke waarden) bij het naderen van de pensioendatum worden afgebouwd tot een lager niveau.

Keuzebegeleiding

Om u te ondersteunen bij het maken van de verschillende keuzes biedt SPOA keuzebegeleiding aan. Lees meer bij communicatie

Een overzicht van verschillende keuzes in de nieuwe pensioenregeling wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.