Eerste mijlpaal: contractkeuze
Gepubliceerd op 02-06-2021
Hoe de nieuwe pensioenregeling voor openbaar apothekers er uit zou moeten zien is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de hoogte van het pensioen dat gewenst is, welk risico deelnemers willen lopen, welke premie ingelegd kan worden en de keuze van het soort contract. Deze contractkeuze is de eerste mijlpaal op de route van het Project Apothekerspensioen.
Er zijn twee contracten mogelijk, het Nieuwe Pensioencontract of de Wet Verbeterde Premieregeling. Voor beide contracten geldt dat het een DC (defined contribution) regeling moet zijn: er wordt premie ingelegd, die wordt belegd. Er wordt geen garantie gegeven voor het resultaat. Het Nieuw Pensioencontract (NPC pensioen) lijkt in een aantal zaken op de huidige situatie. De pensioengelden van alle deelnemers worden gezamenlijk belegd en het totale rendement wordt verdeeld over de pensioenkapitalen van de deelnemers, via vooraf afgesproken verdeelregels. Pensioen risico's worden met elkaar gedeeld. Solidariteit is intrinsiek onderdeel van het pensioencontract.
Bij het contract Wet Verbeterde Premieregeling (WVP pensioen) speelt solidariteit een ondergeschikte rol. Binnen dit contract kunnen deelnemers zelf een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld welk beleggingsrisico de deelnemer wil lopen met het pensioengeld. Er worden minder pensioenrisico's met elkaar gedeeld dan binnen het Nieuwe Pensioencontract. Wel is het mogelijk om een solidariteitsbuffer toe te voegen aan een regeling binnen de WVP.
Welk contract past het beste bij de deelnemers van SPOA?
Het projectteam gaat zich aan de hand van de resultaten van de enquête buigen over deze vraag. Op de ALV van BPOA op 23 juni aanstaande bespreekt het projectteam de inzichten naar aanleiding van de enquête. En over welke onderdelen de wensen van de leden nu duidelijk zijn en op welke punten nog twijfels bestaan. De besluitvorming rondom contractkeuze is vooralsnog gepland tijdens de ALV in februari 2022. We hebben dus nog even de tijd om (samen met de deelnemers!) te komen tot de beste keuze.
Na de contractkeuze volgt nadere invulling
Na de contractkeuze gaan we aan de slag om het pensioencontract vorm te geven. Welk fondsbeleid en dus ook welke fondskeuze past bij de gewenste situatie? Nadere invulling wordt gegeven aan verplichtstelling, beleggingsbeleid, solidariteitsbeleid en het beleid in de uitkeringsfase. Dit is de tweede stap.
Wat gebeurt er met het opgebouwd pensioen?
Op dit punt moet nog veel wetgeving worden vastgesteld. De belangrijkste vervolgvraag bij de keuze voor een nieuwe regeling is of de bestaande pensioenen ongewijzigd en in het huidige pensioenstelsel blijven of meegaan in de nieuwe regeling. Dat is het zogenaamde ‘invaren’.
Of we gaan invaren is nog maar de vraag. Over de voor- en nadelen van invaren kan pas concreet iets worden gezegd als de nieuwe pensioenregeling gekozen is. Dat betekent dat op zijn vroegst pas in de loop van 2023 over invaren kan worden besloten.