Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

De leden hebben aangegeven dat zij graag een nabestaandenpensioen in de pensioenregeling willen opnemen.

Naast uw ouderdomspensioen kent de nieuwe pensioenregeling daarom ook een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is een pensioen voor uw partner en/of kinderen mocht u komen te overlijden. 

Overlijden voor of na pensionering: het verschil

De nieuwe pensioenregeling maakt voor het nabestaandenpensioen een verschil tussen overlijden vóór pensionering en ná pensionering. Vóór pensionering wordt het partnerpensioen op risicobasis verzekerd. Dit geldt voor alle actieve deelnemers, ook als er geen nabestaanden zijn. Dit houdt in dat bij uw overlijden vóór pensionering de levenslange uitkering voor uw partner in de nieuwe pensioenregeling 50% bedraagt van het pensioengevend inkomen. Voor het wezenpensioen is dit 20% van het pensioengevend inkomen. Voorwaarde voor deze uitkering is dat u actief deelneemt aan de pensioenregeling (premie betaalt). Na ingang van het nabestaandenpensioen is sprake van een variabele uitkering, net als bij pensionering.

De hoogte van het partnerpensioen ná pensionering is afhankelijk van het opgebouwde persoonlijk pensioenvermogen. Op uw pensioendatum kunt u kiezen hoeveel u voor uw nabestaanden wilt reserveren voor als u overlijdt ná uw pensionering. Na ingang van het nabestaandenpensioen is sprake van een variabele uitkering, net als bij pensionering. 

Rekenvoorbeelden


Het nabestaandenpensioen wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.