Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

SPOA belegt meer dan 2 miljard pensioenvermogen voor de deelnemers van het pensioenfonds. Dat vergt een professionele organisatie. Met welke beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders werkt SPOA samen. Hoe zorgt het pensioenfonds voor aantrekkelijke rendementen tegen acceptabele risico’s? Hoe realiseert het fonds een duurzaam beleggingsbeleid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tabak, wapens, of de CO2 footprint.

Organisatie
SPOA werkt voor de ontwikkeling en uitvoering van haar beleggingsbeleid samen met beleggingsadviseurs van Sprenkels & Verschuren en AON. Het vermogensbeheer is ondergebracht bij onder meer Black Rock, Pimco, Acadian en Achmea Investment Management. Bestuursleden van SPOA zijn opgeleid. Het pensioenfonds belegt onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Geen tabak meer
De verduurzaming van het beleggingsbeleid leidt tot constante aanpassing van de beleggingen. Zo belegt SPOA binnenkort niet meer in tabak, omdat we niet willen dat onze beleggingen ‘de gezondheid van mensen kunnen schaden’. De voorwaarden van het pensioenfonds worden steeds strenger. Tegelijkertijd verduurzamen bedrijven zelf ook. Dat zorgt voor een behoorlijke dynamiek. Er is sprake van een geleidelijke transitie.

Nieuwe raadpleging deelnemers
Eind 2018 heeft het pensioenfonds de deelnemers voor het laatst geraadpleegd over het beleggingsbeleid. De deelnemers gaven toen aan dat duurzaam beleggen weliswaar van belang was, maar niet ten koste mocht gaan van het rendement. Inmiddels is er veel veranderd in de wereld om ons heen. Daarom benaderen wij onze deelnemers in oktober 2021 opnieuw met een poll over invulling van het beleggingsbeleid in de komende periode.

De pensioenregeling van SPOA is groen
Vanaf 10 maart 2021 gelden er nieuwe Europese regels: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De regels gelden voor institutionele beleggers en dus ook voor SPOA. Volgens deze regels moet het pensioenfonds aangeven in hoeverre de pensioenregelingen duurzaam zijn en open zijn over de uitvoering. De classificatie van onze pensioenregeling volgens deze richtlijnen is ‘groen’. Het rendement over de afgelopen 15 jaar bedraagt ruim 7% per jaar.

Lees alles over beleggen bij SPOA