Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Vanaf de dag dat u met pensioen gaat (richtleeftijd 68) bevindt u zich in de uitkeringsfase van uw pensioen. Maar voordat het zover is, treedt u in de jaren voorafgaande aan uw pensioendatum in gelijke stappen toe tot de collectieve uitkeringsfase.

In die fase bouwt SPOA de beleggingsrisico’s voor u af. Financiële mee- en tegenvallers worden in de uitkeringsfase collectief verdeeld, om ervoor te zorgen dat de effecten van economische ontwikkelingen op uw pensioen worden gedempt.

Verreweg de meeste apothekers geven de voorkeur aan een variabel pensioen, dat naar verwachting gedeeltelijk meestijgt met de prijzen. In slechtere tijden kan er ook sprake zijn van een daling. SPOA kan mogelijke dalingen over meerdere jaren spreiden, zodat de uitkering zo stabiel mogelijk blijft.

SPOA biedt op uw pensioendatum een variabele uitkering aan. Uw pensioenvermogen wordt dan belegd met 1 beleggingsprofiel. De hoogte van de uitkering uit uw pensioenvermogen wordt jaarlijks aangepast, afhankelijk van het behaalde rendement. Op deze manier is de kans groter dat de koopkracht van uw pensioen behouden wordt. SPOA zorgt met haar beleid ervoor dat de variatie in hoogte aansluit bij wat de deelnemers willen.

U kunt ook kiezen voor een vaste pensioenuitkering. U koopt dan met uw opgebouwde pensioenvermogen een pensioen aan bij een verzekeringsmaatschappij (beperkt shoprecht genoemd). Het pensioenfonds verzorgt dit niet zelf. Uw uitkering zal in dat geval niet meestijgen met de prijsinflatie. 

Blijft u na pensionering bij SPOA, dan blijft u dus beleggen zoals u vóór uw pensionering ook al deed. U heeft daar dan geen keuze meer in, voor iedereen wordt hetzelfde beleggingsprofiel gehanteerd. Om te voorkomen dat uw pensioenuitkering op jaarbasis te veel verandert, is uw risicoprofiel na pensionering lager dan in de opbouwfase.

De uitkeringsfase wordt ook uitgelegd in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen

In de opbouwfase bent u als actieve deelnemer automatisch verzekerd voor een nabestaandenpensioen. Dat stopt op uw pensioendatum. Bij uw pensionering hebt u de mogelijkheid een deel van uw vermogen te reserveren voor uw nabestaanden. Uw ouderdomspensioen wordt dan lager. 

Maximaal 10% van uw pensioenvermogen in 1x uitgekeerd

Vanaf 2023 geeft de wet de mogelijkheid om tot 10% van uw persoonlijk pensioenvermogen op uw pensioendatum ineens uit te laten keren. U kunt dan bijvoorbeeld een stuk hypotheek aflossen of een wereldreis maken. 

De beoogde ingangsdatum van deze regeling is 1 juli 2023 maar deze datum staat nog niet vast. Als u kiest voor deze eenmalige hogere opname van uw pensioen, dan ontvangt u uiteraard wel een lagere pensioenuitkering. De 10% regeling mag niet gecombineerd worden met de ‘hoog/laag’ constructie. 

Keuze: eerst hoog dan laag

Als u niet voor de eenmalige uitkering kiest heeft u de mogelijkheid om eerst een periode een hoger en daarna een lager pensioen te ontvangen. Dat is aantrekkelijk als u verwacht dat u in de eerste jaren van uw pensionering meer geld uit zult geven.

Een overzicht van verschillende keuzes in de nieuwe pensioenregeling wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.