Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Ook in de nieuwe flexibele pensioenregeling blijft de pensioenrichtleeftijd 68 jaar. U kunt ervoor kiezen om uw pensioen eerder in te laten gaan. Bijvoorbeeld tegelijk met uw AOW, of nog eerder.

Pensioneren is mogelijk vanaf 55 jaar. Als u eerder stopt wordt de pensioenuitkering lager. U bouwt immers minder vermogen op en heeft daaruit langer een uitkering nodig. Veel deelnemers laten hun pensioen bij SPOA ingaan samen met de AOW-leeftijd.Of u nu wel of niet eerder met pensioen wilt gaan, u dient ruim van tevoren na te denken over de keuzes die u heeft: 

  • eerder of deeltijdpensioen
  • vast of variabel pensioen
  • reserveren vermogen voor nabestaandenpensioen
  • 10% eenmalig of hoog/laag. 

Mede omdat de hoogte van uw pensioen niet vaststaat, is het van belang om de ontwikkeling van uw persoonlijk pensioenvermogen te volgen. Bij eventuele tegenvallers kunt u besluiten of u iets kunt of wilt doen om deze op te vangen. Maar ook om weloverwogen keuzes te kunnen maken zoals eerder met pensioen gaan of de 10% uitkering ineens bij pensionering; het is van belang om uw pensioen tijdig te plannen.  Keuzes bij pensionering moeten 6 maanden voorafgaand aan uw pensioendatum worden bepaald. SPOA neemt op dat moment contact met u op.

Uw pensioen, het is dichterbij dan u denkt!

Maar eerst: de nieuwe pensioenregeling

Wanneer de nieuwe pensioenregeling door de leden van BPOA op 29 juni as. wordt goedgekeurd, leggen wij u in de aanloop naar de daadwerkelijke overgang naar de nieuwe pensioenregeling verschillende keuzemogelijkheden voor. Apothekerspensioen streeft naar 1 januari 2024 als ingangsdatum van de nieuwe regeling. In de loop van 2023 zullen wij u vragen om uw keuzes aan ons door te geven. We zorgen dan ook voor adequate keuzebegeleiding.

Voorwaarde voor het halen van deze datum is dat alle wet- en regelgeving bekend is, de nieuwe regeling hiermee in overeenstemming is en dat ook uitvoeringstechnisch alle IT-systemen gereed zijn om de nieuwe regeling te kunnen uitvoeren. 

Lees meer bij communicatie.

Wanneer u met pensioen kunt wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.