Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Uit de raadplegingen onder leden komt naar voren dat de meeste apothekers een pensioenhoogte van minimaal 65% van het gemiddeld verdiende inkomen inclusief AOW voldoende vinden.

Met het huidige premieniveau van 30,7% is dit voor veel apothekers naar verwachting haalbaar. In het voorstel blijft de premie 30,7% van de pensioengrondslag.

Waar is uw premie voor bestemd?

Onderstaand wordt een indicatie gegeven van de totstandkoming van de premie. Op basis van het premieniveau van 30,7% wordt volgens de huidige inzichten 25% van de pensioengrondslag beschikbaar gesteld voor de individuele vermogensopbouw. Het overige deel wordt gereserveerd voor het afdekken van onder andere risico’s en kosten. Onderstaand ziet u welke reserveringen er worden gemaakt. 

Toelichting risicodelingsreserve en voorziening 

De risicodelingsreserve is een collectieve vermogensreserve waarmee financiële mee- of tegenvallers kunnen worden gedeeld. Zo wordt bijvoorbeeld het sterfterisico onder alle deelnemers gedeeld. Daarnaast wordt een voorziening opgenomen om operationele risico’s met elkaar te kunnen delen. Op dit moment zijn hiervoor nog geen voorschriften bekend gemaakt dus de exacte percentages kunnen nog gaan afwijken. 

Pensioengevend inkomen omhoog

In de huidige regeling is het pensioengevend inkomen afgetopt op bijna € 88.000,-. Dat betekent op dit moment dat apothekers met een hoger inkomen over dat inkomen geen pensioen opbouwen. In dat geval is het gewenste pensioenniveau naar verwachting niet haalbaar. Om die reden is het pensioengevend inkomen in de nieuwe pensioenregeling verhoogd naar het fiscaal maximum. Dat bedraagt bijna 115.000,- in 2022. Apothekers met een inkomen boven het huidige maximum gaan dus meer premie betalen, maar ook meer pensioenvermogen opbouwen. Het gewenste niveau van 65% blijft zo in beeld. Het niveau van 65 % blijft zo in beeld.

Keuze voor 80% van het fiscaal maximum

U kunt ervoor kiezen om uw pensioengevend inkomen te verlagen tot 80% van het fiscaal maximum. Bijvoorbeeld als u al op een andere manier zorgt voor een pensioen naast het pensioen van SPOA en de AOW. De verwachte pensioenhoogte bij SPOA valt dan wel terug. 

Door de invoering van deze keuzemogelijkheid bieden we de deelnemers de gelegenheid zelf de pensioenopbouw van hun voorkeur aan te geven. Als u geen keuze kenbaar maakt, bouwt u automatisch een volledig pensioen op. 

Wat is voor u voldoende pensioen? wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.