Uitleg rekenvoorbeelden
Doel van de voorbeelden
BPOA wil de bestaande pensioenen op evenwichtige wijze omzetten naar de nieuwe pensioenregeling. Een belangrijke doelstelling daarbij is dat alle pensioenen minimaal gelijk blijven. Door het tonen van de transitie-effecten op het opgebouwde pensioen bij voorbeeld-deelnemers laten wij zien dat bij alle groepen sprake is van een minimaal gelijkblijvend pensioen.
Alle voorbeelden € 1000,- pensioen
Bij de omzetting van de pensioenen staat evenwichtigheid centraal. Daarom gaan we bij alle voorbeelden uit van een opgebouwd pensioen van 1000 euro. Zo is het verschil tussen voor en na de omzetting bij alle voorbeelden meteen duidelijk en de evenwichtigheid beter te beoordelen.
Dekkingsgraad op peildatum 1 januari 2024: 120,0%
Bij de omzetting van de pensioenen staat evenwichtigheid centraal. Daarom gaan we bij alle voorbeelden uit van een opgebouwd pensioen van 1000 euro. Zo is het verschil tussen voor en na de omzetting bij alle voorbeelden meteen duidelijk en de evenwichtigheid beter te beoordelen.
Momenteel staat de dekkingsgraad van SPOA op een gunstig hoog niveau van 120,0%. Om de pensioenen minimaal gelijkblijvend te kunnen omzetten is een dekkingsgraad van 106% nodig. Het meerdere op de peildatum is dan beschikbaar voor een verhoging die bij de voorbeelden zichtbaar wordt.
De daadwerkelijke transitiedatum is naar verwachting 1 januari 2026. BPOA gaat er op basis van de gemaakte berekeningen van uit dat het omzetten bij een minimale dekkingsgraad van 106% evenwichtig kan plaatsvinden. De ontwikkeling van de hoogte van de dekkingsgraad op maandbasis is terug te vinden op spoa.nl. In het voorbeeld gaan wij uit van een dekkingsgraad van 119%. Dit is namelijk de dekkingsgraad die gehanteerd is bij het opstellen van het transitieplan.
10 voorbeeld deelnemers
We hebben voorbeelden geselecteerd die een goede weergave vormen van de verschillende pensioensituaties waarin deelnemers van SPOA zich kunnen bevinden. We onderscheiden de volgende groepen:
- Deelnemers die nu premie inleggen in 4 leeftijden (inclusief arbeidsongeschikten)
- Deelnemers die in het verleden premie hebben ingelegd in 4 leeftijden (waaronder ex-partners)
- Deelnemers die een ouderdomspensioen ontvangen in 1 collectief (waaronder ex-partners)
- Deelnemers die een nabestaandenpensioen ontvangen in 1 collectief
We tonen voor groep 1 en 2 de volgende pensioenen:
Pensioen op dit moment
De waarde van het tot nu toe opgebouwde pensioen wordt omgezet in een persoonlijk kapitaal voor uw pensioen. Daarbij tonen we ook de hoogte van het pensioen dat u zou krijgen voor dit kapitaal mocht u nu met pensioen gaan. U ziet dus een opgebouwd pensioen in de oude situatie en een persoonlijk pensioenkapitaal met pensioenverwachting in de nieuwe situatie.
Pensioen op basis van verwachte koopkracht
Voor een goede inschatting van de waarde van uw pensioen op de pensioenleeftijd houden wij rekening met toekomstige inflatie. Omdat inflatie zorgt voor hogere kosten van levensonderhoud noemen we dit het koopkrachtpensioen. Ook tonen we de gevolgen van 3 mogelijke economische
Scenario’s: een gunstig scenario, een verwacht scenario en een ongunstig scenario. Dit biedt inzicht voor deelnemers bij hun pensioenplanning.
Nabestaandenpensioen
We laten de afspraken voor nabestaandenpensioen voor en na de omzetting zien. Voor het nabestaandenpensioen wordt onderscheid gemaakt tussen overlijden voor en na pensionering. Een deel van de uitkomsten wordt uitgedrukt als percentage van het laatstverdiende salaris. Omdat we hiervan niet op de hoogte zijn, is niet alles cijfermatig uitgewerkt.
Voor groep 3 en 4 tonen we de volgende pensioenen:
Voor ontvangers van een ouderdomspensioen
Voor deelnemers die een uitkering van SPOA ontvangen laten we de uitkering voor en na de transitie zien, zoals die bij de dekkingsgraad op de peildatum zou zijn. Daarbij tonen we ook het kapitaal voor uw pensioen. Voor het nabestaandenpensioen tonen we alleen de pensioenuitkering voor en na de omzetting.
Voor ontvangers van een nabestaandenpensioen
Voor partners en kinderen van overleden deelnemers die een pensioen van SPOA ontvangen, laten we zien wat de verschillen zijn in de uitkering voor en na de transitie. Bovendien tonen we het persoonlijk pensioenkapitaal dat is gereserveerd voor deze uitkering.
Arbeidsongeschikten
Voor deelnemers die (deels) arbeidsongeschikt zijn, geldt dat de (gedeeltelijke) premievrijstelling na de transitie op dezelfde manier wordt voortgezet als in de huidige regeling.
Aanpassing van de wetgeving
De Wet Toekomst Pensioenen is op 1 juli 2023 in werking getreden. Binnen het project Apothekerspensioen werken BPOA en SPOA samen om de transitie naar de nieuwe wet zorgvuldig uit te voeren, conform de wettelijke richtlijnen. Mocht de wet in de komende periode worden aangepast, dan bekijken we op dat moment wat de mogelijke gevolgen zijn en welke acties nodig om aan de wettelijke richtlijnen te blijven voldoen.
Kunnen we je helpen?
BPOA / Apothekerspensioen
Antwoordnummer 12046
5600 VD Eindhoven