Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

De pensioenverwachting uit de ingelegde premies in de nieuwe pensioenregeling is doorgerekend. Wij laten dit zien aan de hand van een 28-jarige voorbeelddeelnemer.

Dit voorbeeld zal niet één op één op uw persoonlijke situatie aansluiten, maar geeft u een beeld van het te verwachten pensioen van het pensioenfonds in de drie scenario’s (verwacht, meevallend en tegenvallend). Verondersteld wordt dat de deelnemer tot 68-jarige leeftijd altijd de volledige pensioenpremie afdraagt.

*De uitkomsten zijn gebaseerd op de economische scenarioset gepubliceerd door De Nederlandsche Bank. De uitkomsten geven geen garanties en zullen wijzigen als de economische verwachtingen worden bijgesteld.

Reële getallen

De cijfers van de uitkering zijn per jaar voor aftrek van belasting (bruto) en exclusief AOW. Het opgebouwde vermogen geeft het verwachte pensioenkapitaal weer op de pensioendatum. Hieruit worden de jaarlijkse uitkeringen onttrokken. We gebruiken in het voorbeeld reële getallen. De waarde van het pensioen en de uitkering zijn teruggerekend alsof u nu met pensioen gaat. De toekomstige prijsinflatie is hierin meegerekend. Indien hier niet voor gecorrigeerd wordt, zijn de rendementen en uitkomsten hoger. Echter, de reële cijfers geven een beter beeld van de waarde van het pensioen. Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op het standaard (neutrale) beleggingsprofiel, voor meer informatie over andere beleggingsprofielen zie artikel De opbouwfase: met welk beleggingsprofiel? in deze nieuwsbrief.

De pensioenverwachting wordt ook besproken in dit filmpje op apothekerspensioen.nl.

Toetsing wetgeving en haalbaarheid

De Wet Toekomst Pensioenen is bij het opstellen van deze brief nog niet goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt in september en oktober verwacht. Voldoen we aan de nieuwe wet? Na goedkeuring dient de nieuwe pensioenregeling te worden getoetst. 

Als de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kunnen de IT-systemen het aan? Wat worden de kosten? Ook de haalbaarheid moet worden getoetst.

Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing op wetgeving en haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.