Beleggingsbeleid en beleggingskeuzes
In de huidige pensioenregeling belegt SPOA het pensioenvermogen volgens het beleggingsbeleid dat voor iedere deelnemer hetzelfde is. In de nieuwe pensioenregeling krijgen deelnemers tot de pensionering een keuze in beleggingsprofielen.
De beleggingen worden richting de pensioenleeftijd stapsgewijs aangepast naar een beleggingsprofiel dat uiteindelijk voor alle gepensioneerden hetzelfde is. Het risico wordt daarmee afgebouwd. Jongere deelnemers hebben nog een langere periode voordat zij met pensioen gaan. Daarmee kan een eventueel negatief resultaat, nog makkelijker worden herstelt. Voor gepensioneerden is de herstelkracht minder groot. Voor hen wordt dit immers direct verwerkt in de uitkeringen. Gepensioneerden nemen deel in een collectieve beleggingspot, waar ieder zijn eigen deel blijft houden en tevens risico's gedeeld kunnen worden.
Om passende beleggingsprofielen te kunnen samenstellen heeft SPOA in 2022 een risicobereidheidsonderzoek uitgevoerd onder de deelnemers. 1000 deelnemers hebben aan dit onderzoek meegewerkt. De risicohouding en de daarbij best passende beleggingsprofielen zijn op deze manier in beeld gebracht. Deelnemers krijgen de keuze tussen de standaard beleggingsprofiel en een profiel met iets minder risico (defensiever) of iets meer risico (offensiever).
Eerder hebben de deelnemers van SPOA in een enquête over beleggen hun mening gegeven over duurzaam beleggen en hoe het pensioenfonds hiermee om moet gaan. De resultaten van deze enquête zijn leidend voor de duurzaamheid van de beleggingen die worden samengesteld.
De opbouwfase: met welk beleggingsprofiel?
Betaalt u premie, dan bevindt u zich in de opbouwfase van uw pensioen. Uw premie wordt belegd en het beleggingsrendement wordt toegevoegd aan uw persoonlijk pensioenkapitaal.
In de nieuwe flexibele pensioenregeling start de opbouwfase met uw keuze voor een beleggingsprofiel. Er zijn 3 verschillende risicoprofielen voor uw beleggingen: minder risico (defensief), neutraal of meer risico (offensief). Bij meer risico is uw pensioen naar verwachting hoger, maar de kans dat de waarde van de beleggingen daalt is ook groter. In het onderstaande plaatje is de pensioenverwachting van de 28-jarige voorbeelddeelnemer in de drie mogelijke profielen getoond.
Pensioenverwachting
Voorbeeld 28 jarige deelnemer met volledig pensioen bij SPOA
Dit is een fictieve deelnemer die volledig deelneemt en een bepaalde leeftijd heeft. De pensioenverwachting wordt per kwartaal bijgesteld, afhankelijk van het behaalde rendement en de ontwikkeling van de economische situatie. Een overzicht van uw persoonlijke situatie vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl
Bruto uitkering in verwachting, als het tegenzit en als het meezit. Daarbij wordt de waarde van de uitkering ook getoond. De bedragen zijn exclusief AOW.
*De uitkomsten zijn gebaseerd op de economische scenarioset gepubliceerd door De Nederlandsche Bank. De uitkomsten geven geen garanties en zullen wijzigen als de economische verwachtingen worden bijgesteld.
Gemiddeld genomen hebben deelnemers van SPOA een relatief hoge bereidheid om risico’s te nemen. Het aantal deelnemers dat het liefst een zeker pensioen opbouwt zonder risico’s, is klein. Binnen de leeftijdscohorten lopen de gewenste risico’s wel uiteen, dat ondersteunt de keuze voor een flexibele pensioenregeling. Deelnemers kunnen in die regeling namelijk hun eigen risicoprofiel (beleggingsprofiel) kiezen binnen de mogelijkheden van de pensioenregeling. Als u geen keuze maakt wordt uw premie volgens het neutrale profiel belegd. In alle beleggingsprofielen zijn de wensen van de deelnemers op het gebied van duurzaam beleggen meegenomen.
Wisselen van beleggingsprofiel
Door verandering van uw persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld meer of minder werk, wijziging van inkomen, uitbreiding van uw gezin of de aankoop van een huis, kan uw risicoprofiel veranderen. U ontvangt periodiek bericht over het rendement van het door u gekozen beleggingsprofiel en u heeft de mogelijkheid om van beleggingsprofiel te wisselen. We zullen u regelmatig vragen om te beoordelen of beleggingen qua rendement en risico nog wel bij u passen.
SPOA belegt met life cycles. Dat betekent dat de risicovolle beleggingen (de zakelijke waarden) bij het naderen van de pensioendatum worden afgebouwd tot een lager niveau.
Keuzebegeleiding
Om u te ondersteunen bij het maken van de verschillende keuzes biedt SPOA keuzebegeleiding aan. Lees bij Communicatie en keuzebegeleiding.
Toetsing wetgeving en haalbaarheid
De Wet Toekomst Pensioenen is op 30 mei 2023 goedgekeurd. Nu de regelgeving bekend is, kan ook de haalbaarheid van de administratieve uitvoering worden getoetst. Kan de nieuwe regeling in de IT-systemen worden gerealiseerd? Wat worden de kosten?
Pas als de nieuwe pensioenregeling de toetsing haalbaarheid heeft doorstaan, is de keuze voor de nieuwe pensioenregeling definitief. Wij informeren u als het resultaat van de toetsing bekend is.