Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Uitgangspunt bij de toetsing van evenwichtigheid zijn de doelstellingen voor de transitie, zoals in de ALV van juni 2023 aan de leden van BPOA voorgesteld. Het bestuur van BPOA weegt bij de beoordeling van de evenwichtigheid de belangen van alle leden.


Doelstellingen BPOA bij evenwichtig omzetten 

BPOA wil bij de transitie de volgende doelen realiseren:

  • Alle bestaande en verwachte pensioenuitkeringen blijven op het transitiemoment bij voorkeur ten minste gelijk.
  • Er kan op het transitiemoment worden gestart met een voldoende gevulde buffer voor het gepensioneerden collectief (risicodelingsreserve), zodat bij ongunstige economische ontwikkelingen de uitkeringen toch zo stabiel mogelijk blijven.
  • Er kan op het transitiemoment worden gestart met een voldoende gevuld depot voor mogelijke compensaties, zodat het afschaffen van de doorsnee premie zo min mogelijk negatief effect heeft.
  • Er kan op het transitiemoment worden gestart met het minimaal vereist eigen vermogen en een voldoende gevulde voorziening operationele risico’s, zodat binnen de maatstaven van de wet de bedrijfsmatige risico’s afdoende kunnen worden opgevangen. 
  • Verschillen in gevolgen van de transitie tussen generaties moeten evenwichtig en uitlegbaar zijn. De persoonlijke pensioenkapitalen na transitie zijn ten minste gelijk aan de voorziening pensioenverplichtingen voor transitie (van de dekkingsgraad komt tenminste 100% ten goede aan de deelnemers).

Alle doelstellingen haalbaar bij een dekkingsgraad 106% of hoger

Begin 2023 gaven wij aan dat de doelstellingen kunnen worden geprioriteerd, afhankelijk van de stand van de dekkingsgraad. Vanaf een dekkingsgraad van 106%  worden alle doelstellingen volledig gerealiseerd en is prioriteitstelling niet nodig.  Het bestuur van BPOA heeft om die reden aangegeven veel waarde te hechten aan een transitie bij een dekkingsgraad van minimaal 106%. Ook het bestuur van SPOA onderschrijft dit. Daarom past SPOA de beleggingen aan om de dekkingsgraad
op dit niveau meer te beschermen tegen neerwaarts risico. Daarbij houden we ook de mogelijkheden open om bij stijgende financiële markten of stijgende rentes waarde aan de pensioenen toe te kunnen voegen.

De dekkingsgraad staat op dit moment hoog (120% eind december 2023). Samen met de maatregelen om de dekkingsgraad te beschermen, zorgt dit ervoor dat de kans op een dekkingsgraad lager dan 106% op de transitiedatum heel erg klein is. Mocht de dekkingsgraad onverhoopt toch onder de 106% zakken, dan informeert het projectteam u tijdig over wat dit voor u betekent. Een volledige analyse van de scenario’s is opgenomen in het transitieplan. Bij een dekkingsgraad lager dan 90% worden de bestaande pensioenen niet omgezet.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de balans tussen het vermogen en de verplichtingen. Deze is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten en kan stijgen
of dalen. De actuele dekkingsgraad vindt u op de website van SPOA.