Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Kostendekkende premie
Kostendekkende premie
De premie die nodig is om de onvoorwaardelijke en, in voorkomende gevallen, voorwaardelijke onderdelen van de pensioenovereenkomst in dat jaar en voor de langere termijn na te komen. Bestaande uit de actuarieel benodigde premie voor de inkoop van het onvoorwaardelijk deel van de uit de pensioenovereenkomst voortvloeiende pensioenverplichting, een opslag voor solvabiliteit, een opslag voor uitvoeringskosten en de actuarieel benodigde pemie voor het voorwaardelijk deel van de pensioenovereenkomst.
Kritische dekkingsgraad
Kritische dekkingsgraad
De kritische dekkingsgraad is de dekkingsgraad waarbij het pensioenfonds kan aantonen binnen de gekozen herstelperiode (maximaal 10 jaar) te kunnen herstellen naar de vereiste dekkingsgraad. Indien de beleidsdekkingsgraad lager is dan de kritische dekkingsgraad kan het pensioenfonds dit herstel niet aantonen en dient een korting te worden doorgevoerd ter grootte van het verschil tussen de beleidsdekkingsgraad en de kritieke dekkingsgraad. Deze korting is voorwaardelijk en mag over 10 jaar worden uitgespreid.
LAD
LAD
Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband. Een werknemersorganisatie voor (aankomende) artsen in dienstverband in Nederland.
Langlevenrisico
Langlevenrisico
Het risico dat een verzekerde persoon langer kan leven dan op basis van de gehanteerde overlevingstafels wordt verwacht.
Lening (onderhandse)
Lening (onderhandse)
Een lening, die direct tussen de lener en het pensioenfonds wordt afgesloten. Er wordt een specifieke overeenkomst gemaakt.
Liquidatie van een pensioenfonds
Liquidatie van een pensioenfonds
Opheffen van een pensioenfonds, nadat is beslotn tot ontbinding van het pensioenfonds. Als gevolg van de liquidatie moeten alle pensioenaanspraken en -rechten aan een andere pensioenuitvoerder worden overgedragen. Er kan een liquidatieoverschot of -tekort ontstaan. In de statuten van een pensioenfonds dient de gang van zaken rondom de liquidatie te zijn opgenomen.
Liquide middelen
Liquide middelen
Geld, dat direct of vrijwel direct beschikbaar is.
Liquiditeit
Liquiditeit
De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de dynamische liquiditeit en de statische liquiditeit.De dynamische liquiditeit geeft aan of in bepaalde periode de binnenkomende geldstroom groter of kleiner zal zijn uitgaande geldstroom. Dit wordt vastgesteld door voorafgaand aan de gestelde periode een liquiditeitsbegroting op te stellen.De statische liquiditeit geeft aan of een onderneming haar kortetermijnverplichtingen kan voldoen met behulp van de vlottende activa. Er zijn een drietal kengetallen voor het bepalen van de statische liquiditeit: current ratio, quick ratio en netto werkkapitaal.
Mandaten
Mandaten
Overeenkomsten met externe vermogensbeheerders waarin precies is vastgelegd volgens welke normen de beleggingsportefeuilles moeten zijn ingericht.
Maximum pensioengevend inkomen
Maximum pensioengevend inkomen
Het pensioengevend inkomen is het bruto jaarinkomen van de deelnemer dat als uitgangspunt wordt gebruikt bij het vaststellen van het pensioen. Hieraan is een maximum gesteld waarover pensioen mag worden opgebouwd. Dit noemen we het maximum pensioengevend inkomen. De hoogte van het maximum pensioengevend inkomen wordt jaarlijks vastgesteld en in het reglement van SPOA vastgelegd.